keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Olut- ja ruokaparitusta osa 1: Nötkötti ja Siperia


Taustaa:

Saapuminen kotiin pitkästä aikaa. Pimeä ilta Oulussa. Jääkaappi on tyhjä. Kaupat eivät ole auki eivätkä ole huomennakaan. Lähistön aina niin luotettava bosnialainen kipsakin petti. On aika aloittaa olut- ja ruokaparitus.

Ainekset: 

- Plevnan Siperia Imperial Stout: ABV 8%  Käytetyt humalat: Mount-Hood, Simcoe, Tomahawk, Vanguard. Bitterness: 100 EBU, color: 300 EBC. Annoskoko 0.33l lasipullo. BBE 3/17.

- Perinteinen suomalainen nauta-sika säilyke. Valmistaja Ruokapohjola Oulu. Annoskoko 400 gr. Parasta ennen: 15-02-2016.  



Aloitus:

Pakottavasti syistä johtuen säilyketölkin avaaminen tapahtuu epäammattimaisesti ruuvimeisselillä.  Rasvaa roiskuu avatessa pöydälle ja rinnuksille. Keittiösopen täyttää hienostunut ja aromaattinen läskin tuoksu. Pullo avautuu vaimeasti sihahtaen ja lemahtavassa tuoksussa on edelleen huomattavissa hienoinen vivahteikas humalanpuraisu. 

Nautintaprosessi: 

Nötkötti (käytän tästä lähtien tätä alkukantaista ilmaisua) on yllättävän tuoreen makuista ja kodikasta. Rasvapitoisuus ei ole ylipursuava ja pitoisuus on sen verran kuivahko että itse nauttiminen onnistuu haarukallakin loistavasti. Olut on loistavassa kunnossa ja juotavuus huipussaan. Hivenen enemmän on jo kuitenkin koettavissa lakritsinmakua verrattuna ah niin monesti nautittuun hanaversioon. Liekkö ikääntyminen pullossa aiheuttanut tämän.
Siperia kompensoi nötkötin rasvaisuutta herkullisesti ja suuhun muodostuu rasvan, kahvin, paahteisuuden, lihan, lakritsin ja maltaan muodostama mannermainen makujen harmonia.  Muistot palaavat mieleen niiltä ajoilta kun ruoka oli vielä ruokaa ja olut olutta. Leirinuotio siintää horisontissa.

Loppukaneetti: 

Suosittelen ehdottomasti kaikille diletanteille kokeiltavaksi. Todella positiivinen yllätys itsellenikin. Ei ehkä ihan jokapäiväiseksi ravinnoksi tämä paritus käy mutta nälkä lähti ja hyvä mieli tuli ja sehän on tärkeintä.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti